Soorten beugels
Lees hier meer over de beugels die we in onze praktijk vaak gebruiken en wat het effect is op je kaak, tanden en kiezen.
Lees hier meer over de beugels die we in onze praktijk vaak gebruiken en wat het effect is op je kaak, tanden en kiezen.
Andere benamingen: vlinderbeugel, spin, sutuurexpansie, rapid palatal
Hyrax is een expansiebeugel die de bovenkaak een bredere basis geeft. We solderen ringetjes om de linker en rechterkiezen en plaatsen daar een uitschroefbaar element op.
Door de schroef uit te draaien worden de kiezen links en rechts uit elkaar geduwd en wordt het midden van je verhemelte (de midpalatinale sutuur) wijder. Dat heeft namelijk een vezelige structuur die meegeeft.
Je ziet het wijder worden aan een spleet die je meestal tussen je middelste boventanden krijgt. Dat komt later weer goed.
Zo’n vier tot zes weken lang moet één keer per dag iemand de verbredingsschroef uitdraaien. Daarna draag je de hyrax nog minimaal 3 maar liever 6 maanden. Dit is de stabilisatiefase. In die periode kunnen we de hyrax combineren met een buitenbeugel of een vaste beugel.
Andere benamingen: headgear, neckgear, buitenboordbeugel, petjesbeugel, extraorale tractie
De buitenbeugel bestaat uit een trekkend gedeelte (een petje of nekband) en een metalen gedeelte met binnen- en buitenbogen. De twee binnenbogen schuiven we in de mond in buisjes die op je bovenkiezen vastzitten. De buitenbogen steken langs de wangen aan de buitenkant van je mond. Daaraan maken we een petje of een nekband vast.
De kracht die de buitenbeugel op de kiezen zet, duwt de kiezen naar achteren of remt de groei van de bovenkaak.
Andere benamingen: brackets of slotjes(beugel)
Bij deze beugel zijn op de tanden en kiezen metalen slotjes (brackets) geplakt. Er zit een sleuf in waar een metalen draad doorloopt die vastzit met elastiekjes (en de kleur daarvan kun je kiezen).
De metalen draad staat in een boogje die de tandenboog langzaam in de juiste vorm duwt. Door elastiekjes op bepaalde plaatsen aan te brengen kun je spleetjes sluiten. De vaste beugel is te combineren met alle andere beugels op deze pagina.
Andere benaming: lower lingual arch
De linguale boog is een draad aan de binnenkant van het ondergebit. We zetten een metalen ringetje zowel links als rechts om de eerste blijvende kies. Daaraan maken we de linguale boog vast.
De boog zorgt ervoor dat je tanden op hun plaats blijven (bijvoorbeeld als je eerst een andere beugel hebt gehad) of voorkomen dat er kiezen naar voren schuiven als je te vroeg een melkkies bent kwijtgeraakt. Ook is de linguale boog handig als we er op tijd achter komen dat er te weinig ruimte vóór in je mond is. We kunnen dan de ruimte die achterin ontstaat bij het wisselen inzetten voor de voorkant.
De linguale boog is met alle andere beugels te combineren.
Andere benamingen: transpalatinale boog, TPA, palatal bar
De palatinale boog is een metalen draad tussen de eerste blijvende kiezen links en rechts in de bovenkaak.
De palatinale boog kan de eerste blijvende kiezen in de bovenkaak vastzetten of actief verplaatsen of draaien. Ook kan de beugel via een toegevoegd armpje een andere tand een zetje te geven. De palatinale boog is te combineren met bijna alle andere beugels.
Andere benamingen: utility-arch, intrusion arch
Deze beugel loopt aan de wangkant van de voortanden naar de eerste blijvende kiezen.
De intrusieboog geeft een lichte druk op de tanden. Tanden die te ver uit de kaak zijn gegroeid kun je zo weer tot het normale niveau terugduwen. De intrusieboog zit vast met vaste apparatuur (brackets of slotjes). Hij is ook te combineren met een linguale boog, een palatinale boog en buitenboordbeugels.
Andere benamingen: blokbeugel, dubbeldekker
De activator is een beugel die de onderkaak naar voren houdt. Hij bestaat uit een kunststof blok waarin de vorm van het boven en ondergebit zijn uitgespaard. Vaak zitten er ook veertjes (zie hieronder) en verbredingsschroeven in.
De activator houdt zolang je groeit de onderkaak naar voren. Daardoor gaat het ondergebit op die onderkaak wat naar voren. Dat zorgt er dan weer voor dat het bovengebit en de bovenkaak wat naar achteren schuiven. De activator is te combineren met een buitenboordbeugel en met vaste apparatuur.
Andere benaming: veertjes
Onder forsus verstaan we de veren die vastzitten aan de vaste slotjesbeugel om overbeet te verminderen (overbeet is als je bovengebit boven je ondergebit uitsteekt.)
Omdat de beugel vast zit kun je ‘m niet vergeten of uitdoen. De veren zijn ook veel steviger dan elastiekjes. De Forsus is een manier om de overbeet te corrigeren, door de onderkaak naar voor te plaatsen en de groei van de onderkaak te stimuleren. Deze apparatuur wordt gedragen tussen 4 a 9 maanden in combinatie met slotjes.
Het grote voordeel is dat de beugel vast zit en dus niet kan worden uitgedaan of vergeten. Ze worden dan ook vaak gebruikt ter vervanging van elastieken. Wij adviseren om de mond niet te ver te openen (bij gapen en roepen) , de kaken niet van links naar rechts te bewegen, geen hard of plakkerig voedsel te eten.
Andere benaming: plaat
Deze beugel bestaat uit een plastic plaatje waaraan meestal veren van metaal bevestigd zijn. De draaddelen beugen we in de goede vorm . Het inzetten van de beugel doet geen pijn en we leren je hoe je zelf de beugel in en uit kunt doen.
De veren in de beugel verplaatsen je tanden en kiezen. In het begin zul je wel wat slissen. De tanden en kiezen worden ook wel vaak enkele dagen gevoelig: het afhappen en kauwen gaat de eerste dagen niet zo best. Na een dag of drie is dat over. Is dit niet zo, neem dan telefonisch contact met ons op !
Meestal zul je de beugel dag en nacht moeten dragen en na elke maaltijd moet je poetsen. Dat betekent dus standaard een tandenborstel in je tas of jas.
Na enkele weken gaat de beugel wat losser zitten. Dit is normaal. Krijg je er last van, dan mag je eerder terugkomen. Bel ook voor overleg als je andere problemen ervaart, en wacht dan niet tot de volgende afspraak.
De retentiebeugel is een doorzichtig plaatje dat je de eerste 6 tot 12 maanden draagt als nachtbeugeltje. Na een paar maanden hoeft het niet meer elke nacht. Het is wel verstandig om dit plaatje 1 of 2 nachten per week in te doen.
Dat is heel eenvoudig: het houdt de tanden en kiezen op hun plaats.