Werkwijze

Rechte tanden, gezond gebit

Met je gebit wil je levenslang doen. Dat kan ook, als je er maar goed voor zorgt. Schoonhouden gaat het makkelijkste als tanden en kiezen netjes recht staan – want dan kun je overal goed bij. Bij Meteren Orthodontie is dat het doel: je een gezond gebit waarmee je gezien wilt worden. Zodat je vol vertrouwen je breedste glimlach geeft.

Zo snel mogelijk weer zonder beugel

We weten dat de tijd dat je een beugel draagt niet de leukste is. Je moet eraan wennen. Eten gaat soms lastiger en de meeste beugels zie je als je praat of lacht. Een tand of kies op zijn plek krijgen heeft bovendien tijd nodig.

Daarom zoeken we samen naar de manier waarop je zo kort mogelijk onder behandeling bent. We maken het zo makkelijk mogelijk om afspraken in te plannen of te verzetten. Op sommige dagen beginnen we al om acht uur of blijven we tot 18.00 uur open, voor als je tijdens schooltijden niet kunt.

Eerste consult

Tijdens het eerste consult is er van alles te bespreken:

  • Wat je zelf zou willen en wat medisch gezien noodzakelijk is
  • De medische vragenlijst die je van te voren hebt ingevuld.
  • De orthodontische (on)mogelijkheden
  • De kosten van de behandeling en eventuele vergoedingen
  • Alle verdere vragen die je hebt

Let op: bij je  eerste bezoek moet je je kunnen legitimeren. Wij zijn wettelijk verplicht om vast te stellen of we het juiste burgerservicenummer in onze administratie hebben.

Onderzoek

Na het eerste consult maken we een afspraak voor het onderzoek. Dit onderzoek duurt een half uur en bestaat in de regel uit het maken van een aantal foto’s. Je moet zowel lachen als serieus kijken, zodat we precies kunnen zien wat er dan met je kaak gebeurt.

Het gaat om twee röntgenfoto’s: een laterale schedelprofielfoto (een foto van  opzij) en een overzichtsfoto.  Ook maken we met spiegels en mondklemmetjes een aantal gewone foto’s van je gebit.

Tot slot maken we afdrukken van je gebit (je moet even ‘happen’), waar we een gipsen model van maken. Die hebben we nodig om het behandelplan op te stellen.

Behandelplan

Op basis van ons eerste gesprek en het onderzoek maken we een behandelplan. We gaan daarbij altijd uit van de behandeling met de meeste kans op een goed en blijvend resultaat. Soms is het mogelijk een beperkte behandeling te kiezen met aangepaste doelen , maar we bespreken eerst alle opties, met voor- en nadelen. Financiële of verzekeringstechnische overwegingen nemen we mee, maar die komen op de tweede en derde plaats.

In dit gesprek beantwoorden we de volgende vragen:

  • Wat is het beoogde resultaat en welke beugel(s) is (zijn) daarvoor geschikt?
  • Waar moet je rekening mee houden bij het dragen van de beugel?
  • Wat zijn de kosten en wat zijn mogelijke vergoedingen?
  • Hoe lang gaat de behandeling naar schatting duren?

Als je wilt, plannen we meteen een afspraak om van start te gaan. Maar je mag ook gerust eerst thuis over het plan nadenken en ons later bellen.

De behandeling zelf

Tijdens de behandeling komt je geregeld naar de praktijk voor controle en om de beugel bij te laten stellen. Bij elke soort beugel verloopt de behandeling net wat anders. Kijk bij Soorten beugels om hier meer over te lezen. Deze periode kan twee tot drie jaar duren. Ja, dat is lang, maar bij tanden is het zaak niet te snel te willen. Als je te hard duwt, kunnen de tandwortels beschadigen en dan ben je nog verder van huis.

Na de behandeling

Als je tanden, kiezen en kaak goed staan, moeten we natuurlijk zorgen dat dat zo blijft. Dit noemen we de retentiefase. Je komt dan niet meer elke maand, maar met steeds langere tussenpozen. Meestal kom je een keer of vier, voor het laatst zo’n een of twee jaar na de behandeling.

In de onder- en bovenkaak plaatsen we vaak, als de beet dit toelaat, een klein draadje achter de tanden. Dit helpt ze recht te blijven staan. Als je tussen de 15 en 25 jaar bent hebben de onder-voortanden de neiging wat over elkaar te gaan staan.Ook bij mensen die nooit een beugel hebben gehad. Het is dus een natuurlijk verschijnsel, maar daar heb je na een beugelbehandeling natuurlijk niet zo’n zin in. Het draadje voorkomt dit zo veel mogelijk.

In de bovenkaak krijg je voor de eerste 6 tot 12 maanden na de behandeling een nachtbeugeltje. Dit is een doorzichtig plaatje dat de tanden en de kiezen op hun plaats houdt. De eerste tijd draag je dit plaatje elke nacht. Later is 1 of 2 nachten per week genoeg om alles netjes op zijn plaats te houden.